30.3.07

Pianot ja Flyygelit Hiidenvuorella - historiaa

HIIDENVUOREN KONSERTTIEN HISTORIAA

Iitin musiikkijuhlien päätöskonsertilla Hiidenvuoreen kesäyössä on pitkät perinteet. Tänä kesänä tulee kuluneeksi tasan 90 vuotta siitä, kun ensimmäisen kerran kannettiin miehissä pianoa heinäkuun 5. päivänä Hiidenvuorella pidettyjen kesäjuhlien musiikkiohjelmia varten. Elettiin vuotta 1914, jolloin silloiset Mankalan koskiseudun kesäiittiläiset eli oopperalaulaja Väinö Soila perheineen ja Kansallisteatterin näyttelijäpariskunta Evert ja Kirsti Suonio pääsivät toteuttamaan ideansa upeasta matkailukohteesta Hiidenvuoresta myös juhlapaikkana. Yhdessä Suomen Matkailijayhdistyksen kanssa oli jo keväällä rakennettu vuorelle esiintymislava paviljonkeineen ja näkötorniakin oli suunniteltu.

Pianoa tarvittiin Väinö Solan ja Evert Suonion esittämien kansanlaulujen säestykseen, muusta musiikista vastasi maankuulu kapellimestari A. Apostol soittokuntineen. Runebergin Heinäkuun viides päivä –runon lausui Kirsti Suonio. Kansallisteatterin näyttelijät esittivät pääohjelmana Evert Suonion kirjoittaman Hiiden vuoren vihkiäiset. Juhla päättyi yleiseen karkeloon.

Yleisöä kuljetettiin kauniina kesäpäivänä Hiidensalmi-laivalla ja sen hinaamalla lotjalla Jokuesta sahan rannasta, jonne oli Kausalasta junayhteys kapearaiteista rataa pitkin. Väkeä tuotiin laivalla myös Voikkaalta ja Jaalasta. Kun juhla oli ilmoitettu sanomalehdissäkin, kerrotaan yleisöä kertyneen jopa 3000 henkeä. melkoinen matkailu- ja kulttuuritapahtuma tuona ensimmäisen maailmansodan syttymisvuonna täällä Iitissä!

Hiidenvuoren juhlista oli suunniteltu perinnettä, mutta vain seuraavana kesänä 1915 samat puuhakkaat taiteilijat järjestivät nuo heinäkuun 5. päivän juhlat - pääohjelmanumerona silloin Kansallisteatterin näyttelijöiden esittämä Teuvo Pekkalan Tukkijoella - upean maiseman ja Kymellä samaan aikaan lipuvien tukkilauttojen toimiessa elävinä lavasteina.

Vasta 1930-luvulla noustiin seuraavan kerran Hiidenvuorelle kesäjuhlien merkeissä, kun Etelä-Iitin suojeluskunta ja lotat 1932 ja 1933 vastasivat järjestelyistä. Hiidensaaren omistaja Marlebäckin kuuluisa emäntä Hella Wuolijoki lainasi flyygelinsä, joka hinattiin saareen soutulautalla ja kannettiin miesvoimin vuorelle. Oopperalaulaja Väinö Sola oli vakioesiintyjä myös suojeluskunnan juhlissa. Vuodesta 1934 lähtien suojeluskunta järjesti juhannusjuhlia Mankalan koskilla aina viimeiseen rauhankesään 1939 asti. Painoa kannettiin niissäkin juhlissa Väinö Solan ja muiden laulajien säestystä varten.

Koonnut Marja Pullinen. Lähde: Iitin seutu 1.9.1977- Leo Haukkapää: Historiallinen Hiidenvuori

Ei kommentteja: